Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Telefoon: 06 48 669 998

'na het lesgeven klinkt mijn stem hees'
'mijn kind heeft stembandknobbeltjes'
'ik heb last van mijn keel na het zingen'
'het spreken is vermoeiend'

De stem kan schor, krakerig of hees klinken ten gevolge van verkeerd stemgebruik ofwel door bijvoorbeeld stembandknobbeltjes of poliepen. Soms komen er problemen met de ademhaling voor.

Bij stem cliënten kan er tevens gewerkt worden met Manuele Facilitatie van de Larynx (MFL). Dit is een zachte massagevorm voor het soepeler en ontspannen maken van de spieren in de hals, nek, mondbodem en gezicht.

De laatste jaren is er een toenemende stroom van transgender-cliënten binnen de logopedie. Het gaat om de aanmelding van trans vrouwen, trans mannen en non-binaire personen voor logopedie. De cliënten zoeken specifiek naar gespecialiseerde logopedisten/stemtherapeuten in het land.

Er wordt gewerkt aan de volgende aspecten bij trans vrouwen, trans mannen en non-binaire personen: – Vergroten van het stembereik – Verhogen/ Verlagen van de spreektoonhoogte – Articulatie – Houding – Goed gebruik van de adem, adem-stemkoppeling – Resonans – Mimiek, lichaamstaal – Helder en ontspannen stemgebruik – Natuurlijk stemgebruik – Intonatie, melodie, emoties in de stem.

Judith Molin-Cox is binnen het Logopedisch Centrum Hoofddorp hierin gespecialiseerd.

1019 400